31.08.2012, Henna Ukonmaanaho

Tiernapoikaveistoksen rahankeräys alkaa

Oulun kaupungin tiernapoikaperinne on vahva ja elävä. Se on säilynyt katkeamattomana yli 130 vuotta. Perinnettä ovat ylläpitäneet lasten ja nuorten nelihenkiset tiernapoikaryhmät. Tätä perinnettä kunnioittaakseen Tiernasäätiö on käynnistänyt hankkeen Ouluun sijoitettavan tiernapoika-aiheisen veistoksen pystyttämiseksi.

Sijoittaminen
Veistos on tarkoitus sijoittaa keskeiselle paikalle Oulun ydinkeskustan kävelykatualueelle. Tiernasäätiön esitys veistoksen sijoituspaikaksi on Kirkkokadun ja Saaristonkadun kulmaus, eli ns. vanha Tiernaristi tai Isokadun tuleva kävelykatuosuus. Sijoitusvaihtoehtoja tutkitaan edelleen. Paikka varmistuu myöhemmin, joten toivomme eri vaihtoehdoista vilkasta kansalaiskeskustelua.

Kustannusarvio ja rahankeräys
Veistoksen kustannusarvio on 100.000 euroa. Rahankeräyslupa hankkeella on kahdeksi vuodeksi elokuun loppuun 2014. Veistoshanketta voi tukea myös ostamalla marraskuussa myyntiin tulevia tierna-aiheisia tuotteita. Rössypottuseura tempaisee lauantaina 1.9.2012 tiernapoikaveistoksen hyväksi Helsingissä hotelli Presidentissä järjestämänsä Oulu-gaalan myötä.

Toteutustapa
Veistoksen tekee taiteilija Sanna Koivisto.

Iiläinen Sanna Koivisto on ollut päätoiminen kuvataiteilija vuodesta 1977. Hän on myös opettanut taideaineita
koko uransa ajan. Sanna Koiviston tuotanto on laajaa ja monipuolista. Se ulottuu julkisista monumenteista muotokuviin ja piirroksiin. Keskeinen osa hänen tuotantoaan ovat myös sekatekniikalla toteutetut maalaukset, veistokset ja installaatiot. Sanna Koivisto on myös aktiivinen järjestötoimija kotiseudullaan, erityisesti KulttuuriKauppilassa, jonka perustajajäsen hän on.

Veistoshankkeen työryhmä
Tiernasäätiön hallitus on nimennyt työryhmän puheenjohtajaksi Tuure Holopaisen, varapuheenjohtajaksi Tytti Isohookana-Asunmaan, sihteeriksi Henna Ukonmaanahon sekä jäseniksi Anna-Riikka Hirvosen, Mikko Keisun , Ulla Lassilan, Kaisu Mikkolan, Kaarina Niskalan, Jaakko Okkosen, Anni Puikon, Carl-Erik Silvanderin, Ilkka Ulanderin ja Heikki Viertolan.

Tiernasäätiö
Vuonna 2005 perustetun Tiernasäätiön tehtävänä on paikallisen ja kansainvälisen tiernaperinteen vaaliminen ja kehittäminen sekä Tiernakaupunki Oulun tunnetuksi tekeminen. Tiernasäätiö edistää, kehittää ja koordinoi tiernaperinteen kokoamista, sitä tukevan tutkimus- ja näyttelytoiminnan harjoittamista sekä tiernaperinnettä ylläpitävien kulttuuritilaisuuksien ja koulutuksen järjestämistä.

Lue lisää: www.tiernakaupunki.fi


 

Rotuaari.info Facebookissa